María Josefa Ramos

Dins de 4t primària

Marta Vidal Gallego entrevista a la seva avia María Josefa Ramos Tejera de 75 anys.
El meu nom es Marta Vidal i pel treball d’immigració he entrevistat a la meva àvia Maria Josefa Ramos Tejera que ara té 75 anys .
La meva àvia va venir a Barcelona l’any 1948 quan tenia 16 anys. Ella vivia a Màlaga però no tenia feina i va venir a buscar feina a Barcelona. Estava molt trista per marxar.

pantano-de-agujero-malaga-mhic303.jpg

Aquesta es una foto d’un grup d’amics al Pantano del agujero a Màlaga quan la meva àvia era petita.

La meva àvia va fer el viatge en vaixell des del port de Màlaga a Barcelona, va trigar 83 hores, ho va passar molt malament perquè es va marejar i feia el viatge sola.
Quan va arribar va anar a casa de la seva germana que vivia a Sant Martí. Li va agradar molt tot quan va arribar.
De seguida va trobar feina a casa d’una senyora servint al Poble Nou. Guanyava 250 pessetes al mes. Després va treballar a una empresa que es deia Nobiola de productes químics i ja era oficiala de segona. No enviava diners als seus familiars.
El primer barri on va viure la meva àvia va ser al Camp de la Bota, era un barri de barraques i va anar a viure allà perquè estava la seva família. Ara en aquell barri està el Fòrum. Actualment la meva àvia viu al Barri de Besòs però diu que abans aquest barri era mes tranquil.
La primera casa on va viure a Barcelona era una barraca, hi vivien cinc persones, tots els veïns del Camp de la Bota eren també immigrants d’Andalusia. Ara viu en un pis que està bé, hi viuen dues persones i el van comprar fa anys per 85.000 pessetes. Quan li pregunto a la meva àvia com són els seus veïns em diu que “hay de todo un poco”.
La meva àvia practica la religió catòlica, no freqüenta cap associació i normalment parla en castellà. No torna a Màlaga tot i que li agradaria viure allà però està contenta de viure aquí perquè ella s’ha casat aquí i els seus fills són d’aquí.

setmana-santa-mhic301.jpg

Aquesta és una fotografia antiga de la Setmana Santa de Màlaga

museu-fons-infantil-029.JPG

Això és una ceràmica típica de Màlaga

carta.jpg


Deixar un comentari