Juan Manuel Fuentes, historia d'un guardia civil

Dins de 4t. ESO

Un 13 d’octubre de 1938 va néixer a Rota (Cadis) Juan Manuel Fuentes Santamaria, el meu avi. Va passar la seva infantessa a Rota. De pare guàrdia civil va decidir emprendre la mateixa trajectòria professional. Amb només 19 anys es va convertir en guàrdia civil.

Va ser destinat a Sanlúcar de Barrameda (Cadis), on va passar un bon temps vivint i treballant. Allà va conèixer la meva àvia, Rosario Salas, nascuda a Sanlúcar. Eren temps difícils, es passava molta gana. Molta gent emigrava buscant millors condicions de vida i treball.

daniel1.jpg

Sanlúcar de Barrameda

L’any 1963,  amb tres fills, va ascendir a cabo i va ser destinat -amb caràcter forçós- a Barcelona, deixat així la seva estimada Andalusia. Es van dirigir a Sevilla per agafar el sevillano, que era un tren  que feia el recorregut Sevilla-Barcelona en 24 hores. Va viatjar amb els seus fills i la seva dona.

Quan van arribar a Barcelona la sensació era una mica d’estranyesa, la quantitat d’indústries, de treball, de vehicles, de gent que s’aixecava molt d’hora per anar a treballar el va sorprendre molt. A Andalusia tot això no existia, la vida era molt diferent. Però aviat es va adaptar a la vida barcelonesa. Aquí hi havia més feina, es vivia millor que a Andalusia.

No me gustaba la idea de irme tan lejos de mi tierra, pero una vez llegué y conocí la forma de vida que había en Barcelona,  me adapté perfectamente. Me encariñé de ella, de su gente y de su cultura. Así que decidí quedarme en Barcelona y allí permanecí 30 años, hasta mi jubilació, a pesar de que podía haber pedido un traslado.

Els seus fills, Rafael i Antonio, van fer la seva vida a Barcelona. Però el Juan Manuel i la Rosario, els meus avis, van decidir tornar a Andalusia quan l’avi es va jubilar, buscant la tranquil·litat dels pobles andalusos.  Ara viuen a El Puerto de Santa Maria, però de tant en tant tornen a Barcelona, l’enyoren.

daniel2.jpg

Daniel García Fuentes

4rt d’ESO  1. One Response per “Juan Manuel Fuentes, historia d'un guardia civil”

  2. Moltes gracies per publicar aquesta història!

    Per Daniel Garcia en Dec 4, 2008

Deixar un comentari