Una representació de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran visita la serra de Tramuntana per conèixer el model de gestió dels camins i del senderisme d’aquesta zona de Mallorca, així com la tasca de diverses associacions locals.
Una desena de membres de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran va visitar durant tres dies (del 26 al 28 d’octubre) la serra de Tramuntana, un referent internacional en gestió dels camins i del senderisme. La visita va combinar sessions d’aula amb passejades per alguns dels camins més representatius d’aquest territori de muntanya, com el Barranc de Biniaraix, una autèntica joia de l’arquitectura tradicional.
La Finca de Raixa i el refugi de Son Amer van ser els escenaris on el Consell de Mallorca va presentar els eixos de treball d’aquest organisme en matèria de camins i senderisme, així com les problemàtiques vinculades amb el tancament de camins públics que pateix, des de fa anys, el territori balear.
Aquest visita s’emmarca en els viatges d’estudis promoguts per l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran) i que anys enrere havien permès conèixer altres experiències relacionades amb els camins i la seva gestió, com ara els Alps suïssos, els Dolomites italians, el veí Principat d’Andorra o la comarca del Priorat.
La Ruta de Pedra en Sec
El producte “estrella” de senderisme de la serra de Tramuntana és la Ruta de Pedra en Sec, senyalitzat com a GR-221 i que té, actualment, 164 quilòmetres de camins oberts. Es tracta d’un itinerari que permet descobrir els paratges d’aquest espai muntanyenc, declarat patrimoni mundial de la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.
Durant l’estada, els membres de la Taula van caminar per un tram del Camí des Barranc de Biniaraix, declarat com a bé d’interès cultural l’any 1994, com a mostra representativa de camí tradicional.
L’ofici de marger, de l’oblit a la recuperació
Josep Antoni Aguiló, del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, va desgranar les tasques que es desenvolupen en relació amb la conservació dels camins i en la gestió dels refugis que permeten realitzar la ruta en diverses etapes.
Així mateix, va explicar el procés de recuperació de l’ofici de marger, que va assumir el Consell de Mallorca l’any 1988 per evitar la seva desaparició, però també amb l’objectiu de professionalitzar, preservar i difondre l’ofici i la tècnica constructiva de la pedra en sec.
Actualment, des de l’ens insular s’està treballant en dos fronts: d’una banda, en la creació d’una titulació oficial que faciliti posar en marxa una Escola de Margers i, d’una altra, en la declaració d’aquesta tècnica com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La Llei de camins públics de Mallorca
El Director General de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, va explicar que està en tramitació la proposició de Llei de camins públics i rutes d’interès excursionista de Mallorca, d’àmbit insular.
Aquesta proposta aborda el règim jurídic dels camins públics, els usos, els instruments per a protegir-los, la conservació, la senyalització, així com les infraccions i sancions.
Iniciatives d’associacions locals
Durant l’estada, Joe Holles i Marta Ferriol, de Tramuntana XXI, van exposar als membres de la Taula la tasca d’aquesta associació no lucrativa que va néixer per treballar a favor de la serra des del coneixement i el consens.
D’altra banda, Juanjo Suárez, coordinador de l’Associació Muntanya del Voltor, va explicar aquest projecte de custòdia del territori que pretén recuperar la flora, la fauna i els elements culturals de quatre finques privades que ocupen unes 300 hectàrees en el seu conjunt.
Per la seva part, la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran va presentar les diferents accions promogudes des del Pirineu durant els darrers anys, entre les quals el decàleg per a l’elaboració dels inventaris municipals de camins, el mètode SENDIF, el manual per a la recuperació de camins tradicionals, les subvencions per arranjar xarxes senyalitzades de camins o els festivals de senderisme.