Programa SOMPirineu (2013)
SOMPirineu arrenca l’any 2013 com un programa de Suport a l’Ocupació a Muntanya a les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Es tractava d’un projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu (FSE) d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, regulat per l’Ordre EMO/312/2012.
El Programa SOMPirineu (2013) tenia per objectiu donar suport a iniciatives i empreses de l’Alt Pirineu i Aran vinculades a cinc sectors econòmics (turisme rural, ecoturisme, senderisme, productes locals agroalimentaris i productes artesans de manufactura) per tal que reforcessin la seva activitat econòmica, impulsessin projectes conjunts i innovadors, i generessin ocupació.
El Programa estava liderat pel Consell Comarcal de la Cerdanya amb el suport de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, i va comptar amb la implicació de la resta de consells comarcals de la regió (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alt Urgell) i del Conselh Generau d’Aran.
Tot i que la iniciativa del Programa SOMPirineu era pública, els destinataris i beneficiaris van ser professionals, empreses i entitats amb seu a l’Alt Pirineu i Aran i vinculats als cinc sectors econòmics esmentats.
El Programa va tenir tres eixos d’actuació:
Eix 1. Aliances i projectes compartits. Es van identificar unes 200 empreses, iniciatives privades i professionals per formar part d’aquesta xarxa activa en matèria de producte local i turisme rural i de natura.
Eix 2. Assessorament i acompanyament. Es van dur a terme entrevistes personalitzades i sessions d’acompanyament i mentoring a 60 empreses/professionals, de les quals 32 van rebre també accions d’assessorament especialitzat.
Eix 3. Formació. Sota la denominació de SOMPirineu DidàcTIC, es va dur a terme un ambiciós i exitós programa de 240 hores de formació presencial i a distància. Hi van participar prop de 150 alumnes (entre professionals en actiu i desocupats) entre els 5 cursos i 11 seminaris oferts (amb els cursos repetits en 3 capitals de comarca alternades i sense haver d’anul·lar cap formació per falta d’alumnes).
El Programa va finalitzar l’11 de desembre de 2013 amb una jornada final de balanç i de presentació de les accions executades a Sort.
Xarxa SOMPirineu (2014-2015)
Durant el període 2014-2015, i com a continuació del programa del 2013, la Xarxa SOMPirineu es va erigir com una iniciativa público-privada que treballava per consolidar i promoure dos àmbits estratègics per a l’economia de muntanya de l’Alt Pirineu i Aran: els productes locals (agroalimentaris i artesans), i el turisme sostenible de muntanya (turisme rural, ecoturisme, senderisme, turisme cultural i gastronòmic).
Aquesta xarxa va plantejar un Pla d’acció 2014-2015 amb tres eixos d’actuació: el 1r per consolidar la xarxa i teixir noves aliances, el 2n per elaborar nous recursos professionals, i el 3r dedicat a iniciatives diverses de promoció.
Durant aquest període es va elaborar un directori d’agents i es van dur a terme diverses accions formatives com ara el Curs-Taller “Senderisme al Pirineu: nous camins per a un sector emergent”.
Resum històric
SOMPirineu s’inicia l’any 2013 com un potent programa de suport a l’ocupació en cinc sectors econòmics de l’Alt Pirineu i Aran (turisme rural, ecoturisme, senderisme, productes locals agroalimentaris i productes artesans de manufactura). En el marc d’aquest programa, d’un any de durada, sorgeixen aliances i projectes compartits entre empreses i professionals d’aquests sectors, es duen a terme assessoraments personalitzats i es desplega un programa formatiu de més de 240 hores.
Durant el període 2014-2015, i com a continuació del programa del 2013, neix la Xarxa SOMPirineu per consolidar i promoure dos àmbits estratègics per a l’economia de muntanya de l’Alt Pirineu i Aran: els productes locals i el turisme sostenible de muntanya. Es crea un directori d’agents per visibilitzar aquesta xarxa i facilitar els vincles professionals, i se segueixen duent a terme accions formatives.
A partir de 2016 SOMPirineu es reorienta com un portal informatiu i de recursos per a professionals de diversos sectors econòmics o temàtics als quals l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) segueix donant suport.